1996 yılından beri olduğum oyun dünyasında , artık en sevdiklerimi ayazma zamanı gelmişti.2 veya 3 bölüm olacak olan bu konuda benim en sevdiğim oyunları derlemeye çalıştım.
1 – Age of Empires II Conquerors
1999 yılında piyasaya çıkan ve oynadığım ilk gerçek zamanlı strateji oyunudur.Yerel ağ bağlantısı ile cok fazla zaman geçirmiştim.Oyunda türkleri seçmek ve oynamak ayrı bir keyifti.İlk defa bir oyunda türkçe konuşuyordu karakterler.Şimdilerde Hd versiyonu steamde bulunmakta ama bana kalırsa aynı keyfi kesinlikle vermiyor.
2 – StarCraft : Broodwar
Bir arkadaşımın tavsiyesi ile başladığım bir otun starcraft. O zamana kadar AOE’in üstüne bir gerçek zamanlı bir strateji oyunu olduğunu düşünemezdim. Ama bu oyunla herşey değişti.Açık ara en iyi gerçek zamanlı strateji oyunudur.Daha önce hiç bu kadar hızlı düşünüp hızlı oynama gereği duydugum bir strateji oyunu olmamıstı.Bir çok ülkede gerçek zamanlı oyunların endüstri standardı olarak kabul edilir.Broodwar dünya çapında 12 milyon kopya satmıştır.Sadece online değil hikayesi , sinematikleri ile muhteşem bir oyundur.Şu anda Blizzard’dan bedava olarak indirebilirsiniz.Evet blizzard
3 – Diablo II: Lord of Destruction
Diablo’nun devam oyunu olan Diablo 2 ve hemen arkasından ekleme paketi olan Diablo II: Lord of Destruction satısa sunulmuştu.Bu oyun için ne anlatılsa azdır.Müzikleri, atmosferi ve hikayesi inanılmaz keyifli bir oyun.Blizzard ekibi bütün hünerlerini ortaya koyduğu nefis bir oyun ve bir daha aynı başarıyı yakalamakta zorlandı.İzometrik oynanışa sahip oyunun hikayesi ise şöyleydi.Diablo savaşçı tarafından öldürülmüş ve ruhtaşı sökülüp alınmıştı.Kendi bünyesine hapsedebileceğni düşünen savaşçı çok büyük bir hata yapar.Bizde oyuna bundan sonra dahil oluyoruz.
4 – Half Life
1998 yılında Valve tarafından yapılan bir oyun.Oyun standartlarını kökünden değiştirmiştir.Işınlama deneyinin ters gider ve Xen olarak bilenen başka boyutunun açılması ile Black Mesa araştırma tesisine gelen uzaylılardan kurtulmanın tek yolu savaşmaktır. Dr. Gordon Freeman karakterini oynadıgımız FPS oyununu bir çırpıda bitirdiğimi hatırlıyorum.
5 – Counter Strike
Kısaca CS ; Half Life oyunun bir modu olarak yaratılmıştı.Taktik nişancı oyununu online çok sevmiştik.Yerel ağda çok keyifli zamanlar geçirdiğim bu oyunu artık o kadar da sevemiyorum.
6 – Dota 2
Herşey Warcraft III: Reign of Chaos ile başladı.Biri bu oyuna modu yazdı .Çok sevildi geliştirildi ve şu anda milyonların oynadığı , milyon dolarlık ödüllerin olduğu bir endüstri haline geldi.Dota 2 maçları, sol alt ve sağ üst köşesinde 2 takım merkezlerinin bulunduğu bir haritada oynanır. Takımlardan her birinde 5 oyuncu bulunur. Eğer bir takım diğerinin merkezindeki ana binayı (Ancient) yıkarsa, maçı kazanmış olur. Her oyuncu oyuna başlamadan önce oynanabilen, her birisinin farklı yetenekleri ve oynayış tarzı olan 111 karakterlerden (oyundaki adıyla Hero) bir tanesini seçer.Son 2 yıldır o kadar keyifli olmayan bu oyunu ne yazık ki hala oynamaya devam ediyorum..Ekleyin maç atalım .. cyka 😀 bana rusça öğreten oyundur kendileri.
https://www.youtube.com/watch?v=QA8WDiV7uN8
7 – Red Alert 2
1970’lerde geçen , gerçek zamanlı strateji oyunu. Harika bir hikayesi olan oyunu online oynamayı hiç sevmezdim.Ama Rus zeplinlerini uçurmak , Tanya , gerçek sinema gecişleri ile gerçekten muhteşem bir oyundu.Gizli ajanları , inek kılığına sokup haritayı açmak , düşmanı gözlemek .. daha ne olsun
8 – Planescape: Torment
Planescape: Torment; türünün örneklerinden biraz fazlasıdır. Bir dövüş oyunu değildir.Diyalogları ve mükemmel hikâye örgüsünü öne çıkarır. Oyun Sigil’de, vücudunun her bölgesinde yüzeysel yaralar bulunan baş kahraman Nameless One’ın Mortuary diye bilinen yerde geçmişi ve kendisiyle ilgili hiçbir bilgisi olmadan uyanmasıyla başlar. Oyuncu Nameless One’ın etrafındaki gizem bulutunu çözmeye çalışır.Oyunu bitirmek gerçekten zordu ama her anına değerdi.
9 – Heroes of Might and Magic 3
Oyun başlangıcında 3’ü açık 5 tane senaryodan biri seçilir. Her bir senaryo farklı ırkların oyundaki zaman diliminde geçen hikayesini anlatır. Bir senaryoda İnsanları yönetirken bir diğerinde Şeytanların başında olursunuz. Her bir senaryoda birbirini takip eden haritalar üzerinde ilerler. Oyunun ana özelliği kale, bu kalenin geliştirilmesi ve sahip olunan “Hero” karakterlerin güçlendirilmesi üzerine kurulmuştur. Eğer oyuncu sahip olduğu son kaleyi kaybeder ise oyunu da kaybeder.Sıra tabanlı olan oyunun gerçekten büyük fanatikleri bulunmakta.Ben asla onlar gibi olamamıştım.Serinin en güzel oyunudur.Strateji konusunda algıları değiştiren ve açan bir savaş sanatıdır.
10 – Icewind Dale 2
Kanımca gelmiş geçmiş en iyi rol yapma oyunudur.Oyunu bitirip tekrar tekrar oynarsınız.Karakterler yaratırsınız , ekibinizi kurarsınız ama yine de doyamazsınız.Bütün partinizin bütün karakterlerini baştan yaratma imkanı vardı.Çok dikkatli olunması gereken bir konuydu yoksa oyunun ilerisinde büyük zorluklar yaşayabiliyordunuz.Sıra tabanlı bir oyundu. Mutlaka oynayın.
11 – Carmageddon
Car ve Armageddon kelimelerinin birleşiminden türetilmiş ismi olan araba yarışı oyunu.Ama biraz farklılıklarla zombileri ezebiliyor ve arabanıza özellikler katarak yarısı birinci bitirmeye çalışıyordunuz.Tabi hayatta kalabilirseniz.
12 – Fallout Tactics: Brotherhood of Steel
Fallout 1 ve 2 arasındaki zaman aralığında geçen , sıra tabanlı ya da gerçek zamanlı olarak oynanabilen, izometrik bir taktik sava$ oyunu.Rol yapma öğeleri olan ve bana kalırsa serinin en iyi oyunu.
13 – Syndicate
Arcade strategy oyunu 1993 yılına ait muhteşem bir hikayeye sahip oyun.Bullfrog firmasının yaptığı oyunda cyborg ajanlarla ; araştırma ,geliştirme yapabiliyordunuz.Zamanının çok ötesinde olan bir oyundu.
14 – Duke Nukem 3d
Sonuna kadar oynayıp.Tekrar tekrar başlamamın sebebi sadece Fps olmasında öte , replikler ve süprizler barındırmasıydı.Yerde olan pleymen dergileri ,para karşılığı göğüslerini gösteren dansçı kızlar,barın tepesindeki tv’den gelen “o yeeaah deeepeer harder” çığlıaları,bilet gişesindeki açık kalmış tv’deki sakso çeken kadınlar,duvarlarda asılı “exotic” afişleri evet bu ve bunun gibi bir çok süpriz barındıyordu.Evet şimdi baktımı sexist bir oyun kabul ediyorum.Megadeth’i de unutmamak lazım.
15 – Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura
Zamanının değeri bilinmeyen bir oyunudur arcanum.Bu rpg’yi oynadıktan sonra başka hiç bir Rpg’den bu kadar keyif alamamnız gayet normal.Steam Punk dünyasında geçen oyunda neredeyse açık bir dünya sunuyordu.Büyü ve teknolojiyi birleştiren oyun ilk çıktığında çok tepki çekmişti.Müzikleri alır götürür.