10 Ocak 2023, Microsoft’un Windows 7 ve 8.1 desteğinin sonunu işaret ediyor. Bu, Microsoft’un bundan sonra bu Windows sürümleri için güvenlik ve hata güncellemeleri yayınlamayacağı anlamına geliriyor.
Ama bu sizin için ne anlama geliyor? Görünen o ki, Windows 7 ve 8.1 için “destek sonu”, güncelleme eksikliğinden daha derine iniyor.
Windows’ta “Destek Sonu” Ne Demektir?
Microsoft, belirli bir işletim sistemi için desteği sonlandırdığında, artık bu işletim sistemi için herhangi bir güncelleme (güvenlik yamaları, hata düzeltmeleri veya başka türlü) yayınlamayacak. Bu, bu işletim sistemlerine sahip bilgisayarların yeni tehditlere karşı herhangi bir koruma almayacağı ve bu sistemlerin en son sürücülerle sorunsuz çalışmasını sağlamak için güncellemeler almayacağı anlamına gelir.
2009’da piyasaya sürülen Windows 7, aslında 2015’te ana akım desteğini durdurdu. Ancak, popülerliği nedeniyle Microsoft, bunu 2020’ye kadar uzattı. Daha sonra, kurumsal kullanıcılara Windows 7’ye yükseltmek için daha fazla zaman vermek amacıyla Windows 7 için güvenlik güncellemelerini 2023’e kadar uzattı.
Öte yandan, 2013’te piyasaya sürülen Windows 8.1’in ana desteği 2018’de sona erdi. Microsoft, müşterilerine yükseltme için zaman tanımak amacıyla Windows 8.1 desteğini 2023’e kadar uzattı.
Microsoft artık bu işletim sistemlerinin her ikisi için de güncelleme yayınlamadığına göre, kullanıcılarının Windows 10 veya 11’e yükseltmesinin tam zamanı. Bu şekilde, bilgisayarlarının güvenliğini ve sorunsuz çalışmasını sağlayabilirler.
Bilgisayarınız Hala Windows 7 veya 8.1’deyse Ne Yapmalısınız?
Bilgisayarınızda hala bu işletim sistemlerinden biri çalışıyorsa, onu Windows 10’a yükseltmelisiniz.Microsoft, Windows kullanıcılarına hala ücretsiz Windows 10 yükseltmelerine olanak sağlıyor. Windows 7 ve Windows 10 aynı sistem gereksinimlerine sahip olduğundan donanımınızı yükseltmeniz de gerekmez.
Alternatif olarak, Windows 7’nizi diğer ücretsiz Windows alternatifleriyle değiştirebilirsiniz. Linux, Chromium OS, FreeBSD ve daha fazlasını kullanabilirsiniz.
Windows 10 veya 11’e Yükseltmezseniz Bilgisayarınıza Ne Olabilir?
Windows 7 veya 8.1’de kalmayı seçerseniz, muhtemelen birkaç sorunla karşılaşırsınız. İşte karşılaşabileceğiniz olası sorunlardan birkaçı:
1. Bilgisayarınızın Güvenliği Tehlikeye Girebilir
Güvenlik güncellemelerinin olmamasıyla ilgili en büyük sorun, verilerinizin daha savunmasız olmasıdır. Güvenlik yamaları olmadan kişisel verileriniz, mali bilgileriniz ve dosyalarınız gibi bilgisayarınızda kayıtlı olan her şey çalınabilir veya çevrimiçi olarak sızdırılabilir.
Hemen gerçekleşmeyebilir, ancak Microsoft artık sürekli olarak Windows 7 ve 8.1’i izlemediğinden, gelecekteki güvenlik sorunları ve keşfedilen hatalar artık düzeltilmeyecektir. Tehdit aktörleri daha sonra bu güvenlik açıklarını, bu işletim sistemlerini çalıştırmaya devam eden bilgisayarları hedeflemek için kullanabilir.
2. Artık Chromium Tabanlı Tarayıcıların Son Sürümlerini Kullanamazsınız
Chrome Edge ve Vivaldi
Google, Google Chrome Yardım’da Chrome 109’un Windows 7 ve 8.1’i destekleyen son Chrome sürümü olduğunu duyurdu. Microsoft Edge ve Google Chrome gibi günümüzün en popüler tarayıcılarından bazılarının bunu temel aldığı göz önüne alındığında, artık bu tarayıcıların en son sürümlerini kullanamazsınız.
Chrome ve Edge’in eski sürümlerini kullanmaya devam edebilirsiniz ancak bunlar en yeni özelliklere ve güvenlik korumalarına sahip olmayacaktır. Ayrıca, şirketler tarayıcılarının daha yeni sürümlerini yayınladıkça, eski sürümlerin daha az kararlı hale gelmesi olasidir.
3. Daha Yeni Çevre Birimlerini ve Donanımı Çalıştırırken Sorunlarla Karşılaşabilirsiniz
Microsoft, Windows 7 ve 8.1 desteğini durdurduğundan, donanım üreticilerinin ürünlerini desteklemek için bu işletim sistemleri için sürücüler oluşturması da artık mantıklı değil.
Hangi Windows işletim sistemine sahip olursanız olun çoğu klavye ve fare çalışsa da, web kameraları ve oyun denetleyicileri gibi daha gelişmiş donanımlar daha eski bir işletim sistemiyle çalışmayabilir.
4. En Yeni Uygulama ve Oyunlardan Bazılarını Çalıştıramazsınız
Pek çok uygulama ve oyun genellikle en düşük donanım için yapılmış olsa da, genellikle daha yeni ve daha güçlü yazılımları eski işletim sistemlerinde çalıştıramazsınız. Örneğin Counter-Strike: Global Offensive ve Dota 2 gibi popüler oyunları Windows 7 ve 8.1’de çalıştırabilirsiniz.
Ancak PUBG: BATTLEGROUNDS veya Call of Duty: Modern Warfare II oynamak istiyorsanız en az Windows 10 PC’ye sahip olmalısınız. Ayrıca Microsoft 365, Microsoft Office 2021 ve Adobe Creative Cloud uygulamalarını çalıştırmak için güncelleştirilmiş bir işletim sistemine ihtiyacınız vardır.